Третиране на лози срещу болести и неприятели

Всеки от нас обича грозде и неговите производни, но за да се получат добри добиви, лозата изискава много грижи. Наред с окопаването и резитбата, основен елемент в отглеждането на лозовите насаждения е правилното третиране с препарати за растителна защита.  Лозата изисква многобройни третирания, които се извършват през 7 до 10 дни. С цел да се избегне резистентност е добре да се редуват различни препарати влияещи на една група болести.
лози
Първото третиране при лозата се извършва при набъбване на пъпките, като е срещу екскориоза и мана. За целта следва да се използва Верита ВГ в концентрация 0,2 %.
Следващо третиране е на фаза пеперуда при разлистени листенца с 2-3 см. дължина, като се третира отново срещу ескориоза и мана, заедно с широкоспектърен инсектицид. Използва се Делан 700 ВДГ – 0,05 %, заедно с Нуреле Д -0,05 %
Третото пръскане е преди цъфтеж, при дължина на летораста 15-30 см. Третира се срещу мана и брашнеста мана/оидиум/ с Верита ВГ – 0,2 % и Фолукур 250 ЕВ – 0,04 %
Четвъртото пръскане е след цъфтеж, на фаза бутонизация, като борбата е срещу мана, брашнеста мана /оидиум/ и сиво гниене по грозде. Използва се Кабрио Топ – 0,15 %.
Следващо третиране е при наедряване на зърната на гроздето. Третира се срещу мана и екскориоза с Верита ВГ – 0,3 % (или Делан 700 ВДГ – 0,05 %), и брашнеста мана/оидиум/ с Байфидан – 0,01 %. Прилага се и Децис  2,5 ЕК – 0,04 % срещу гроздови молци, лозова пъстрянка и др.
Шестото пръскане е в края на юли, началото на август, и е във фаза затваряне на чепката. Третиранията са с Топсин М 70 ВДГ – 0,1 % срещу сиво гниене, и Акробат плюс – 0,2 % срещу мана.
Седмото пръскане е след 10 август, при узряване на гроздето. Използват се препарати с кратък карантинен период – Куадрис – 0,075 % срещу мана, брашнеста мана/оидиум/ и сиво гниене, както и Децис  2,5 ЕК – 0,04 % срещу гроздови молци, лозова пъстрянка и др.

Цени на пръскачки в Emag

Ако и Вие се вълнувате от живота на село или имате собствено земеделско стопанство, сертифицирания агроном на Онлайн Агроаптека е-Агро е на ваше разположение.  Може да се свържете с нас на:

Попитайте агронома

Ако статията Ви е харесала, много бихме се радвали да я споделите.