Торове

 

Разнообразното торене в оптимални норми е съществен фактор за развитието на растенията. Химичните елементи които се намират в различните видове торове действат различно както върху частите на растението, така и върху цялостното му поведение и расстеж.

Растенията се нуждаят от голяма група елементи различна за всички култури, но основните които са необходими за развитието им са азот N, фосфор P и калий K.

ТОРОВЕ

Азот N- елемент на растежа, чрез него се натрупват вегетативните органи – млади стъбла, листа, формират се плодовете и семената. Азота подпомага и върху процеса на фотосинтезата, като с право може да бъде наречен жизнен мотор на растението.

Фосфор P – участва в жизноноважните за растенията процеси образуване на клетъчни ядра и делене на клетките. Спомага за преноса енергия и за формирането на цвят и семена. Стимулира коренообразуването, като е много важен елемент за устойчивостта на посева.

Калий K – Участва във всички жизненоважни процеси. Добре запасените с калий растения са устойчиви на засушаване, имат удебелени клетъчни стени и по-трудно се нападат от болести и неприятели.

Микроелементите

Микроелементите се съдържат в растенията в една хилядни части от процента, като са необходими за функционирането на нормалната им жизнена дейност. Това са Калций Ca – необходим за растежа, Бор B – заема важна роля при оплождане и плодообразуване, Желязо Fe – важен съставен елемент на хлорофила и още Манган Mn, Магнезий Mg, Сяра S и Цинк Zn.

Посредством познаването на почвената запасеност с различни химични елементи е възможно правилно планиране при внасяне на почвените торове преди сеитба. Същевременно през процеса на вегитация е желателно продължаване на оптималното и разнообразно торене с цел устойчивост на растенията срещу болести и неприятели и получаване на високи добиви. През вегитация на растението може да се използват листни торове, които проникват директно в растението през надземните му части. Голяма част от торовете могат да се влагат в поливните системи, като едновременно с поливането се получава и отпимално наторяване.

Онлайн Агроаптека e-Агро предлага широка гама почвени и листни торове с които можете да увеличите плододаването при културните растения, както и техния „имунитет” срещу болести и неприятели. При нас ще откриете богато разнообразие от почвени и листни торове от реномирани производители, с високо качество и доказана ефективност . Всички почвени и листни торове които се предлагат от Онлайн Агроаптека e-Агро са придружени с етикети за срок на годност и техническа информация за продукта.

Цени на мотофрези и култиватори в EMAG

торове

Ако и Вие се вълнувате от живота на село или имате собствено земеделско стопанство, сертифицирания агроном на Еагро е на ваше разположение.  Може да се свържете с нас на:

Попитайте агронома

Ако статията Ви е харесала, много бихме се радвали да я споделите.