Струпясване по ябълката

Струпясване по ябълката е повсеместно разпространено, икономическо важно заболяване по ябълката. При бллагоприятни условия за развитие на болестта може да причини загуба на реколтата до 100 %.

Симтомите на струпясването се наблюдават по листата и плодовете на ябълката. По долната страна на листата се образуват закръглени до неправилни, неясно ограничени, маслиненозелени петна. По-късно развитието се проявява и върху горната страна на листата, като структурата на лиситото се разкъсва, и се появява кафяво-зелен плесенов налеп. При масово нападение от струпясване листата на ябълките пожълтяват, прегарят, и в овощните градини настъпва ранен листопад. Вследствие на това дърветат са податливи на измръзване, като полагат и по-малко плодни пъпки за следващата година.

Плодовете се нападат най-силно от формирането им до наедряване  колкото орех. По младите завръзи петната са едри, закръглени и с кадифен налеп. При оформените плодове петната са неправилно закръглени, с тъмен налеп в средата, и със сив венец по краищата. По-късно повредените тъкани стават корковидни, напукват се, и плодът се деформира. Силно повредените плодове окапват преждевременно.

Причинител на болестта е Venturia inaequalis. Патогена се развива при температури от 5 до 31 градуса и наличие на влага. Болестта се благоприятсва от хладното и дъждовно време, гъсто засадените градини и непроветривите места.

За борба срещу струпясване по ябълката добри резултати се постигат чрез използване на Тирам 80 ВГ – 0,3 %, Флинт макс ВГ – 0,02 %, Шавит Ф 72 ВДГ – 0,2 %, Делан 700 ВДГ – 0,035 %, Топ плюс 70 ВП – 0,1 %. Провежда се предцъфтежно и 1-2 пръскания след опадане на листата. В критичните фази от поява на първите листа до фаза наедряване на плода до големината на орех и при благоприятни условия за развитие на болестта се провеждат сгъстени третирания през 8-10 дни. С оглед да не се получи резистентност се препоръчва редуване на различни фунгициди.

Ако и Вие се вълнувате от живота на село или имате собствено земеделско стопанство, сертифицирания агроном на Еагро е на ваше разположение.  Може да се свържете с нас на:

Цени на мотофрези и култиватори Цени на пръскачки в Emag

Попитайте агронома

Ако статията Ви е харесала, много бихме се радвали да я споделите.