Пролетно пръскане при овошки

С настъпване на пролетта природата постепенно се разбужда. Плодните пъпки на овощните дръвчета набъбват, започват да се появяват първите зачатъци на листа. Със затопляне на времето се активизират и болестите и неприятелите по културните растения. В тази връзка, за да се избегне тяхното развитие, е необходимо да се извърши превантивно третиране срещу основните болести и неприятели.

Третирането се извършва на няколко етапа

Първото е в началото на месец март, и може да бъде извършено с бордолезов разтвор който има основно защитно действие. Това не позволява на патогени да проникват в растението. Ако самото растение е вече заразено от предходната година, бордолезовия разтвор реално не влияе върху патогена. В  тази връзка препоръчваме първото третиране на овощните дръвчета да се извърши с 0,3 % разтвор на Тирам 80 ВГ. Препарата влияе върху редица болести при различни овошки като къдравост при прасковата, ранно кафяво гниене, струпясване при ябълката, съчмянка, сиво гниене.

До две седмици след първото третиране, но преди разцъфване на дръвчетата, се пръска с 0,1 % Топсин 70 ВДГ. Той влияе на редица болести като брашнеста мана и ранно кафяво гниене. Същия препоръчваме да бъде смесен с 0,012 % разтвор на Моспилан 20 СП, който в случая се използва основно срещу листните въшки при овошките.

След цъфтежа на дръвчетата е необходимо третирането да бъде извършено отново. Препоръчваме  да се използват едновременно Тирам 80 ВГ, заедно с 0,04-0,06 % разтвор на Нуреле Д за комбиниран ефект срещу болести и неприятели.  До две седмици след това се третира с 0,015 % разтвор на Байфидан 250 ЕК срещу брашнеста мана и различните видове ръжди, смесен с 0,03-0,05 % разтвор на Децис 2,5 ЕК който е с кратък карантинен период в борбата срещу широк спектър гризещи и смучещи неприятели по овощните култури .

Цени на пръскачки в emag

Ако статията Ви е харесала, много бихме се радвали да я споделите.