Попово прасе

Попово прасе е виден представител на насекомите в българските градини. Твърди се, че е най-големия неприятел в зеленучковите градини. По големина безспорно е най-едрия от неприятелите, като пораженията му също са много големи – поповото прасе изяжда младите корени и кълновете на растенията, като през пролетта  за един ден да унищожи цели полета с насаждения. Няма предпочитания към културите, атакува младите корени на всички растения и се счита за всеядно.

Поповото прасе развива едно поколение годишно и презимува в почвата като ларва или възрастно насекомо.  

Борбата с поповото прасе се води през зимата и много ранната пролет. Поради разположението си в почвата и храненето с млади корени и кълнове, е необходимо да се достигне до неговата среда на обитаване. Съществуват няколко разработени варианта за борба, като ще бъдат изброени основните три които са изпробвани и доказано ефикасни:

Първия начин се извежда с химична борба. Използват се отровни примамки, които се приготвят от ръжени или пшеничени трици, от едро смляна или варена царевица, или от соеви кълнове. Накисват се за няколко часа до поемане на течността с Нуреле Д, Би-58 или Децис 2,5 ЕК, след което се разхвърлят из градината. За 100 кв.м. е необходимо да се предвиди около 300 гр. примамки, които се зариват на 2-3 см. дълбочина.  При хранене на поповото прасе с разхвърлените примамки инсектицидите които са попили в семената или кълновете попадат в организма му, вследствие на което се парализира и умира.

Втория начин е механичен и трудоемък, като е използван успешно преди създаването на инсектицидите. На няколко места в градината през есента се изкопават ями с дълбочина 20-40 см., и дължина 1-2 метра, които се запълват с пресен оборски тор. При понижаване на температурите поповото прасе търси къде да се скрие за да презимува. Оборския тор е най-добър за него, тъй като поддържа по-висока температура от околната почва. През студен зимен ден положената в ямите тор се разпръсква из градината, като поповото прасе няма възможност да се скрие бързо на топло и умира от студ.

Третия начин не унищожава поповото прасе, но го провокира да избягва младия разсад. Постига се, като шепа фасове от изпушени цигари се варят в 2 литра вода до пълното им разпадане. Сварената вода се остава да се охлади, като се използва за поливане на младия разсад няколко дни преди разсаждане, и една-две седмици след разсаждане на постоянно място. По този начин поповото прасе избягва миризмата на тютюна, като разсада е спасен през критичните първи седмици след разсаждане.

 

 

Андрей Шурелов

Агроном

Ако и Вие се вълнувате от живота на село или имате собствено земеделско стопанство, сертифицирания агроном на Еагро е на ваше разположение.  Може да се свържете с нас на:

Цени на пръскачки в Emag

Попитайте агронома

Ако статията Ви е харесала, много бихме се радвали да я споделите.