Пипер – производство на разсад и отглеждане

За ранно полско производство семената на пипера се засяват в края на януари и началото на февруари, като се поддържа температура от 18-25 градуса. За 1 кв.м са нужни 10-12 гр. семена, като се покриват с 1,5-2 см. пресята почва размесена с оборска тор. Поникването е след 8-10 дни, като при появяването на втори същински лист растенията се пикират на разстояние 8 см. едно от друго. Засаждането на постоянно място на открито е в края на април или началото на месец май на разстояние 70×15-20 см.

Пипер .Производство на разсад и отглеждане на пипер

За средноранно производство засяването на семена е в края на февруари и началото на март, като също се пикира във фаза втори същински лист и се изнася на открито след началото на месец май. За късно полско производство засяването на семената е в средата на месец април, като разсада не се пикира а директно се засява на постоянно място след образуване на втори същински лист.

Почвата се подготвя много старателно, като се извършва есенна дълбока оран и пролетно брануване/фрезуване/. Внасят се комбинирани 30 – 50 кг./дка NPK торове, като по време на вегитация е добре да се извършат две до шест допълнително подхранвания с Текамин Макс – 150-200 мл/дка или биотор Агрифул – 500 мл/дка.

Първото окопаване на пипера е около 15 дни след разсаждане, като е свързано с разрохкване на почвата на дълбочина до 5-6 см тъй като растенията все още не са вкорени добре. Второто окопаване се съчетава с внасяне на почвени торове като Текамин Макс – 150-200 мл/дка или биотор Агрифул – 500 мл/дка.

Окопаването е след поливка, когато почвата е и полуизсъхнала и все още не е образувала дебела и твърда почвена кора. Ако се пропусне този момент, се изчаква следваща поливка за да се извърше окопаването.

Ако и Вие се вълнувате от живота на село или имате собствено земеделско стопанство, сертифицирания агроном на Еагро е на ваше разположение.  Може да се свържете с нас на:

Цени на мотофрези и култиватори Цени на пръскачки в Emag

Попитайте агронома

Ако статията Ви е харесала, много бихме се радвали да я споделите.