Пипер – болести и неприятели

Пипера се атакува от редица болести и неприятели. За борба срещу тях е важно да се спазва правилно сеитбообръщение, да се използват обеззаразени семена и обеззаразена почва, а при поява на първи симптоми да се извършва незабавно третиране.

пипер

Основните болести при пипера са както следва:

  • Сечене на разсада – При поява на симптоми, посечените растения се изхвърлят, а здравите се пръскат с Проплант 722 СЛ – 0,1 % или  Топсин М – 0,1 %. Добри резултати се получават, като веднага след сеитбата лехата се полее с 0,5 % бордолезов разтвор.
  • Върхово гниене – Причината е в липса на калций и нарушен воден режим. За да се избегне е необходимо подхранване с калциеви торове – Текнокел амино Са

Основните неприятели при пипера са както следва:

  • Голи и градински охлювиЛиматак – 0,5 кг/дка

Третирането срещу болести и неприятели е от 3 до 7 пъти в годината. С цел да се избегне резистентностпрепоръчваме всяко третиране да е с различен препарат, като се използват 3 или повече различни фунгициди и инсектициди. Тъй като пипера, доматите, картофите и патладжана са от едно семейство и се атакуват от еднакви или сходни болести и неприятели, препоръчваме едновременно третиране на всички култури с цел по-добра комбинация на използваните средства за растителна защита.

Цени на пръскачки

Ако статията Ви е харесала, много бихме се радвали да я споделите.