Отглеждане на домати

Разсаждане и грижи през вегитацията

Разсаждането на постоянно място при отглеждане на домати се извършва след оформяне на здраво стъбло, високо около 25-30 см и добре оформени тъмнозелени листа, но преди оформяне на първите цветове. Ранните сортове отглеждани в оранжерии се засаждат в края на месец март и началото на месец април. Ранни домати отглеждани на открито се изнасят на постоянно място в началото на месец май, когато опасността от слани отмине. Засаждането е в редове, с растояние между растенията 30 см, и растояния между редовете 80 см, при дълбочина 3-4 см над кореновата шийка. Полива се веднага след засаждането. На високостъблените домати се осигуряват колчета, със средна височина на колче от около 2 м. По този начин растенията свободно се развиват във височина, като получават повече светлина подпомагаща по-добрата вегитация и по-добро узряване на плода.

Правилно отглеждане на домати

Отглеждане на домати

Колтуците на доматите се отстраняват с цел правилно оформяне на стъблото, както и за да не изразходват енергията на растението . За да станат плодовете едри, се препоръчва  прекъсване на вегетационния връх след 4-5-то съцветие. Възможно е за изграждане във височина да се остави този колтук, който се намира под най-горното съцветие, тъй като е с най-голяма жизнена сила.

През вегитацията е необходимо да се извършат редица окопавания, с цел аериране на почвата и отстраняване на плевелите. При всяко окопаване доматите се загърлят, като така се подпомага развитието на допълнителни (адвентивни) корени които укрепват растението. Първото окопаване се извършва след захващане на растенията – около седмица след разсаждането. Следващите окопавания се извършват след всяко гравитачно напояване, с цел разрохкване на почвата. Желателно е през 15-25 дни при окопаване да се внасят подхранващи торове – Фолик N Универсал – 500 мл/дка, Агрифул – 500 мл/дка, Алга 600 – 50 г/дка, Амино тотал – 25 гр/дка, Текамин брикс – 300 мл/дка, Текамин макс – 300 мл/дка и др.

Поливането се извършва гравитачно или със система за капково напояване. До започване на беритба е напояването умерено, с цел избягване на развитието на мощна вегетативна маса тъй като затормозява развитието на репродуктивните органи и плодовете. След първо зачервяване на доматите се прилага редовна висока норма на напояване.

Повече статии за отглеждане на домати може да намерите тук:

Отглеждане на домати. Произход, ботаническа характеристика и биологични особености.

Отглеждане на домати. Производство на разсад и пикиране.

Отглеждане на домати. Болести и неприятели .

Цени на пръскачки в Emag

Ако и Вие се вълнувате от живота на село или имате собствено земеделско стопанство, сертифицирания агроном на Еагро е на ваше разположение.  Може да се свържете с нас на:

Попитайте агронома

Ако статията Ви е харесала, много бихме се радвали да я споделите.