Отглеждане на домати.

 Произход, ботаническа характеристика и биологични особености. 

Родината на домата е Южна Америка, където и до момента се срещат няколко диви подвида. В Европа е внесен около 16 век, но започва да се отглежда масово едва след 18 век.

Отглеждане на домати

Домата е едногодишно растение от семейство Картофови (Solanaceae). Има добре развита коренова система която достига до 30-40 см. дълбочина. Стъблото е с височина около 2 м, като зависи от сортовите характеристики и начина на отглеждане. Листата са текоперести, цветовете са жълти, двуполови. Плодовете са различни по големина и украса, основно червени, срещат се оранжеви, жълти, розови и черни. Семената са дребни, покрити с власинки, и запазват кълняемост до 4-5 години.

Оптималната температура за развитието на домата е от 18 до 30 градуса. При ниска температура не расте, при много висока цветовете и листата окапват. Обича светлината, като на сянка не се развива и почти не дава плод. Нуждае се от почвена влажност 70-80 % от ППВ, и около 60 % относителна влажност на въздуха. Предпочита рохкави, дълбоки, топли и влагоемни глинесто-песъчливи почви с добра структура и високо съдържание на хранителни вещества. Преди засаждане е добре да се внесат около 60 кг./дка амониева силитра, 30 кг./дка троен суперфосфат и 30 кг./дка калиев хлорид. Основното торене е желателно да бъде през есента с цел оптимално разграждане и усвояване на внесената тор.

В сеитбооборота домата най-добре вирее след тиквови сортове, репички, спанак, лук и чесън. Не понася преди себе си пипер, патладжан или картофи.

Сортове:

Рила F1 – един от най-популярните български сортове.

Фантазия – много едри плодове, отлични вкусови качества.

Биволско сърце – Традиционен български домат с много едри розови плодове

Идеал – Традиционен сорт за българското зеленчукопроизводство.

Наслада – Едроплоден и високодобивен домат.

Повече статии за отглеждане на домати може да намерите тук:

Отглеждане на домати. Разсаждане и грижи през вегитацията.

Отглеждане на домати. Производство на разсад и пикиране.

Отглеждане на домати. Болести и неприятели .

 

 

Цени на пръскачки в Emag

Ако и Вие се вълнувате от живота на село или имате собствено земеделско стопанство, сертифицирания агроном на Еагро е на ваше разположение.  Може да се свържете с нас на:

Попитайте агронома

Ако статията Ви е харесала, много бихме се радвали да я споделите.