Отглеждане на домати

Производство на разсад и пикиране

Засаждането на доматите се извършва в сандъци с дължина около 45 см., широчина 35 см. и височина до 15 см. Сандъците се запълват с торопочвена смес, като преди засаждане сместа се навлажнява, подравнява се и се очертават браздички през 3-5 см с дълбочина до 1 см. В едно сандъче се засаждат 1 гр. семена, като се нареждат в браздичките през 1 см. и се посипват със ситно пресята смеска с дебелина 1,5-2 см. Поддържа се температура 22-25 градуса и висока влажност на почвата, като след 5-6 дни семената поникват. При поява на сечене по разсада, посечените растения се изхвърлят, а здравите се пръскат с Проплант 722 СЛ – 01 % или Топсин М – 0,1 %. Добри резултати се получават, като веднага след сеитбата лехата се полее с 0,5 % бордолезов разтвор.

За отглеждане на доамти е важно :

Отглеждане на домати

Пикирането е важен процес от отглеждането на домата, тъй като подпомага ранното зреене и оптималното развитие на растенията. Извършва се след поява на първи същински лист, най-късно при поява на трети същински лист. Около 12 часа преди пикиране почвата е необходимо да се навлажни, с цел лесното изваждане на растенията. Самото изаждане от гъстия разсад с е малка пръчка, като се внимава да не се наранят корените на растенията. Избират се най-силните и здрави растения, като се пикира по едно растение в кофичка, и се покрива с почва 2-3 см. по-дълбоко от колкото е било до момента. Пикирането може да бъде и в лехи, на отстояние 10×10 см. Пикираните растения е необходимо да бъдат на температура около 20 градуса, при директно силно слънце е желателно леко засенчване с цел подпомагане на кореновата система.

Повече статии за отглеждане на домати може да намерите тук:

Отглеждане на домати. Произход, ботаническа характеристика и биологични особености.

Отглеждане на домати. Разсаждане и грижи през вегитацията.

Отглеждане на домати. Болести и неприятели .

 

Цени на пръскачки в Emag

Ако и Вие се вълнувате от живота на село или имате собствено земеделско стопанство, сертифицирания агроном на Еагро е на ваше разположение.  Може да се свържете с нас на:

Попитайте агронома

Ако статията Ви е харесала, много бихме се радвали да я споделите.