Оранжерийна белокрилка  по доматите

 

Оранжерийната белокрилка по доматите е насекомо – основен неприятел по доматените насаждения, но атакува също и над 200 други вида. Среща се най-често в доматените парници къде може да достигне 12 поколения в годината, като поради това е наречена оранжерийна. Въпреки това, през благоприятните условия атакува доматените насаждения и на открито, и може да се отнесе като един от най-вредните икономически неприятели при отглеждането на домати.

Оранжерийна белокрилка  по доматите

Възрастното насекомо е с бяло тяло и бели крила, дребно на размер – до 2 мм. Снася 150-200 яйца, но може да достигне до 500 яйца. След седмица-две от яйцата се излюпват ларви, които са основните вредители – прикрепват се от долната страна на листата на доматените растения, като смучат сокове и вследствие на това се появяват първо светли, белезникави петна, а впоследствие се наблюдава пожълтяване и окапване на листата, изсъхване и загиване на растенията. При хранене ларвите на оранжерийната белокрилка отделя и т.нар. „медена роса” което подпомага развитието на гъбични инфекции, които в последствие атакуват цялото растения. По този начин освен чрез изгризване на листата, насекомото вреди и чрез подпомагане на развитие на болести по растенията.

Борбата с оранжерийната белокрилка се отнася чрез отстраняване на долните листа на доматените растения които са предпочитани за излюпване на яйца, както и превантивно и последващо третиране с препарати. Препоръчва се използване на Би-58 – 0,1 %, Моспилан – 0,02 %, Нуреле Д – 0,1 %, Вазтак – 0,03 %, Децис 2,5 ЕК – 0,05 %.

Третирането се извършва през целия период на вегитация през 7-14 дни. С оглед да не се получи резистентност се препоръчва редуване на различни инсектициди.

Андрей Шурелов

Агроном

Ако и Вие се вълнувате от живота на село или имате собствено земеделско стопанство, сертифицирания агроном на Еагро е на ваше разположение.  Може да се свържете с нас на:

Цени на пръскачки в Emag

Попитайте агронома

Ако статията Ви е харесала, много бихме се радвали да я споделите.