Къдравост по прасковата

 

Къдравост по прасковата /Taphrina deformans/  заема първо място по вредност и разпространение сред болестите по прасковата. В България тя се среща почти всяка година в силна форма, като засяга 90-100 % от листата. Това намалява жизнеността на растенията, склонността към измръзване и плододаването през текущата и следващата година.

Болестта може да се прояви по всички зелени части. Най-силно изразени са признаците по нападнатите листа – през пролетта цялата, а по-рядко част от листото е с вълнообразни деформации. Засегнатите участъци на най-младите листа са червени, а при по-старите листа са бледозелени. Тъканта надебелява, губи еластичност и става трошлива. Накрая листата некротират и опадат през първата половина на лятото.  Заразените цветове прегарят и бързо опадат.

Причинител на болестта е Taphrina deformans. Патогена зумува върху люспите на пъпките и по кората на клоните. При благоприятни условия през зимата и рано през пролетта започва бурно развитие. Оптимални температури за развитие са около 10 градуса, като над 26 градуса развитието на гъбата спира. При силна влага през пролетта е възможно силно избухване на болестта за 2-3 дни, дори и при слаба зараза от предходната година. Болестта е монициклична – без многократно повтарящи се прояви през лятото, поради невъзможността за развитие при високи температури.

Борбата срещу къдравостта по прасковата е насочена само срещу зимуващата форма и се провежда само чрез зимно пръскане, в периода на опадане на листата през есента, и при набъбване на пъпките през пролетта. Правят се обикновенно две до три пръскания, като е необходимо дървото да бъде напълно облято с приготвения разтвор. Използва се 2 % бордолезов разтвор или Тирам 80 ВГ – 0,2 %. Първото пръскане е през есента при 80 % окапали листа. Рано напролет при набъбване на пъпките се пръска отново, последвано след 10 дни от още едно пръскане.

Ако и Вие се вълнувате от живота на село или имате собствено земеделско стопанство, сертифицирания агроном на Еагро е на ваше разположение.  Може да се свържете с нас на:

Цени на пръскачки в Emag

Попитайте агронома

Ако статията Ви е харесала, много бихме се радвали да я споделите.

 

Андрей Шурелов

агроном