Кубинска мана по краставиците

 

Кубинска мана по краставиците /Pseudoperonospora cubensis/  е силно вредоносна болест, с голямо икономическо значение. Болестта е повсеместно разпространена, като заразява всички представители на тиквените растения – краставици, тикви, тиквички, дини и пъпеши.

Първите признаци се появяват по горната листна повърхност на засегнатите растения, под формата на разлети или ограничени от нерватурата хлоротични петрна. При влажни условия долната страна на листата се покрива с розововиолетов налеп от спорите на гъбата. При силно нападение листата и целите растения изсъхват.

Причинител на болетта е Pseudoperonospora cubensis. Развитието на гъбата се благоприятства от дъждовното време и температури от 10 до 30 градуса, оптимално 18 градуса. При оптималнии условия инкубационния период е 3-5 дни, като масово развитие на маната се очаква при продължителни дъждове и високи температури.

Борбата се изразява в правилно спазване на тригодишното сеитбоотбръщение и пространствена изолация от заразени площи. Необходимо е да се осигури добър въздушен и влажностен режим, особено при отглеждане в култивационни съоръжения. Задължително е унищожаването на първите нападнати леста с единични петна. Патогена е особено устойчив срещу химични средства, затова е необходимо използването на разнообразни фунгициди. При поява на първи признаци или превантивно се препоръчва третиране с Верита ВГ – 0,15 %, Куадрис – 0,075 % (помага и в борбата срещу брашнестата мана по краставици), Икуейшън Про – 0,04 %, Алиет флаш 80 ВП – 0,3 %, Корсейт Р ВП – 0,25 % Третиранията се извършват през 7-14 дни през периода на вегитация на земеделските култури.

Ако и Вие се вълнувате от живота на село или имате собствено земеделско стопанство, сертифицирания агроном на Еагро е на ваше разположение.  Може да се свържете с нас на:

Цени на пръскачки в Emag

Попитайте агронома

Ако статията Ви е харесала, много бихме се радвали да я споделите.

 

Андрей Шурелов

агроном