Краставици

/Cucumis sativus/

Произход, сортове, отглеждане

Краставиците произхождат от  Индия, като се отглежда от древни времена. Постепенно се разпространява из цяла Евразия, за да стане любима култура на целия свят.

Краставици

Краставици са едногодишно тревисто растение от сем. Тиквови /Cucurbitaceae/, с плитко разположени корени и разделнополови цветове – на един корен се образуват и мъжките и женските цветове. Плодовете при отделните сортове са с различна форма, големина и окраска. В България традиционно с много добри резултати се отглеждат следните сортове:

  • Гергана – традиционен български сорт, с отлични вкусови качества.
  • Сандра F1 – дълги плодове, без горчивина, отлични вкусови качества и висока добивност.
  • Тимор F1 – салатен сорт с отлични вкусови качества.
  • Корнишони Левина микс – ранен, високодобивен сорт, с отлични вкусови качества.
  • Корнишони Регина F1 – тъмнозелени плодове, отличен вкус, без горчивини.

Краставици има високи изисквания към почвата, като предпочита рохкави, дълбоки и плодородни почви. Обича и обилното напояване, като същевременно е топлолюбива култура. Най-добри предшественици са бобови и лукови, домати, картофи и пипер.

Обработката на почвата се изразява в есенна дълбока оран, при която се внася комплексен NPK  тор – 30-50 кг/дка, и пролетно брануване. След поникване на краставиците се препоръчва переодично листно третиране с един или група от следните листни и почвени торове – Агрифулбиологичен тор с растителен произход, Текамин флауър – за подобряване на цъфтежа и образуване на завръзи, Текамин брикс – за нарастване на плодовете

За ранно полско производство краставиците се отглеждат чрез предварително подготвен разсад или чрез директна сеитба. Разсада се подготвя като в малки кофички се засяват от 1 до 3 семена които поникват за 3-4 дни. Датата на засяване е около 1 месец преди изнасяне навън. Не се пикира, като при засаждането на постоянно място растенията се изваждат с почвата около корена.  Засаждането е на разстояние 40 x 90 см, като подходящ начин е и двуредовата лентова схема 40 x 50 x 100 см. Краставицата е увивно растение, като след засаждане върху предварително подготвена конструкция се поставя поддържаща мрежа.

Андей Шурелов

Агроном

Цени на мотофрези и култиватори в EMAG