Краставици

/Cucumis sativus/

Борба с болести и неприятели

Краставици се атакуват от множество болести и неприятели, като най-често проявяващите се болести са:

  • Кубинска мана /Pseudoperonospora cubensis/– Повсеместно разпространено и силно вредоносно заболяване. Първите признаци се появяват по горната листна повърхност, под формата на хлоротични петна. При влажни условия долната страна на петната се покриват с моравовиолетов налеп от спороношението на гъбата. При силно нападение листата и целите растения изсъхват
  • Брашнеста мана /Erysiphe cichoracearum/ – Болестта се появява по семеделите, след това напада листата, дръжките и стеблата по които се образиват повърхностни белезникави петна, с брашнест налеп, които бързо покриват листната петура. При силно нападение листата изсъхват, а завръзите загиват.

Краставици

За борба с двете болести се препоръчва първо третиране след разсаждане/поникване да бъде с Верита ВГ –  срещу кубинска мана, второ третиране с Топсин – срещу брашнеста мана, и трето с Куадрис – комбиниран фунгицид с кратък карантитен период срещу двете болести – кубинска мана и брашнеста мана. Третирането се извършва през интервал 10-15 дни (или след дъжд), като е желателно процедурата да се повтори 2 или 3 пъти на сезон.

Краставици се атакуват и от редица неприятели като зелена прасковена листна въшка /Myzus persicae/, памукова листна въшка /Aphis gossypii /, оранжерийна белокрилка /Trialeurodes vaporariorum/ и др. За борба срещу тях се препоръчва първото пръскане да бъде с Моспилан, второто и трето с Пикадор и Децис, като комбинацията може да се повтори 2 или три пъти на сезон. За борбата срещу неприятелите се препоръчва използване и на течния тор Агрифит финал, чрез който насекомите губят апетит, не се хранят и загиват до няколко дни.

Андрей Шурелов

Агроном

Цени на пръскачки в Emag