Колорадски бръмбар 

Leptinotarsa desimlineata

Колорадския бръмбар е един от най-често срещаните и лесно разпознаваеми вредители по картофи, патладжан и детерминантните сортове домати. Изгризва листата на растенията във фаза ларва и възрастно насекомо. След обезлистянето им, поврежда всики надземни части на растенията.

Колорадски бръмбар

В зависимост от надморската височина видът развива от едно до три околения годишно и презимува като възрастно насекомо в почвата. Зимувалите бръмбари започват да напускат почвата при при задържане на температури над 13 градуса по целзий на дълбочина 10-15 см. повече от десетина дни, което е от края на април за равнините до края на май за планинските райони.

Колорадския бръмбар снася яйцата си по долните листа, като един бръмбар снася около 500-600 яйца. Ларвите се излюпват след 10-15 дни, като се развиват 2-3 седмици хранейки се с листата на нападнатите растения. След това преминават в почвата, в която правят камерки и какавидират в тях. След 7-15 дни се появяват новите бръмбари от които се развиват следващите поколения.

 

За борба с колорадския бръмбар препоръчваме третиране с:

 

Ако и Вие се вълнувате от живота на село или имате собствено земеделско стопанство, сертифицирания агроном на Еагро е на ваше разположение.  Може да се свържете с нас на:

Цени на пръскачки в Emag

Попитайте агронома

Ако статията Ви е харесала, много бихме се радвали да я споделите.