Кафяви листни петна по доматите

Алтернария (Alternaria solani)

Развива се по листата, стъблата, листните и плодовите дръжки на растенията. Първите петна са по долните листа. Те са дребни и воднисти в началото, като нарастват до 5-7 см в диаметър и стават тъмнокафяви до черни. При висока влажност се покриват с тъмен налеп от спороношението на гъбата. При развитие на болестта нападнатите листа изсъхват.

При атакуване от алтернария на доматите по плодовете откъм дръжката се появяват едри, хлътнали, черни петна, покрити с тъмнокафяв налеп, като плодовете лесно загниват и окапват.

Често в посевите се нападат цветните китки, докато повредите по листата са слаби и още не са забелязани. В този случай всички атакувани цветчета загиват.

Патогена на алтернарията напада доматените растения през целия вегитационен период, като развитието му се стимулира при висока влажност на въздуха. Не се влияе от температурата – атакува от 2 градуса до 45 градуса, най-оптимални условия 26-28 градуса по Целзий.

За предпазване от алтернария е необходимо проветряване на култивационните съоръжения, използване на обеззаразен разсад  и обеззаразена почва.

Препоръчваме превантивно или при поява на алтернария третиране с Акробат плюс – 200 г/дка, или Куадрис 25 СК – 0,075 %.

 

Ако и Вие се вълнувате от живота на село или имате собствено земеделско стопанство, сертифицирания агроном на Еагро е на ваше разположение.  Може да се свържете с нас на:

Цени на мотофрези и култиватори в EMAG Цени на пръскачки в Emag

Попитайте агронома

Ако статията Ви е харесала, много бихме се радвали да я споделите.