Картофи

Картофи. Технически характеристики, сеитба и грижи през вегитацията
Обикновения картоф  (Solanum tuberosum) е селектиран в Северна Америка преди около 2000 год. В Европа е внесен през 16 век, след Великите географски открития.
Картофите са влаголюбиви растения, като критичен за влага e периода  в началото на цъфтежа. В България условията за отглеждане на тази култура са добри, като за ранните и средно ранни сортове не е нужно допълнително напояване.  Изискват влажен и прохладен климат, при оптимални температури през периода на вегитация 20-21 градуса. Под 8 и над 25 градуса се забавя растежа. Минимални за поникване температури са около 7-8  градуса.
Картофите обичат рохкави, песъкливо-глинести почви, с добра порьозност и аерация, като изискват периодично предълбочаване на почвата за свободно образуване на клубени. Ранните сортове се засаждат около 20 февруари – 10 март, средноранните около 15 април, а късните сортове от 20 юни до 20 юли. Особено подходящи за българските условия са средноранните сортове картофи Алмейра и Аризона.

Обработка

Обработката на почвата се изразява в дълбока оран през есента, и брануване преди засаждане. Междуредията при засаждане са 70 см., въртре в реда разстоянието е 20-25 см., при дълбичина 6-8 см. при тежки и влажни почви, и 10-12 см. при по-леки и песъкливи почви.  За засаждане на 1 дка с картофи, при тегло на клубен от 60 гр. и гъстота от 6500 растения, е необходим  400 кг. посевен материал.
Преди засаждане е добре подготвените семена да се поставят в тъмни помещеня за 10-15 дни, при температура 8-10 градуса. След поява на кълнове в размер на 1-2 мм помещението се осветява, при поддържане на същата температура и влажност. След 25-30 дни кълновете достигат 3-4 мм, при което посадъчния материал може да бъде използван за засаждане.
Грижите през вегитацита се изразяват основно в окопаване на растенията, което се извършва на два етапа – първо окопаване когато растенията достигнат 10 см. височина, обикновенно около 15-20 дни след засаждане. Второто окопаване, наречено загърляне се извършва при височина на растенията около 20-25 см., като с него се създават оптимални условия за образуване на клубени.

Торене:

Картофите имат нужда от трите основни елемента – азот, фосфор и калий + микроелементи. Отлични резултати се получават при използването на следните торове:

  • Агрифул – 500 мл/дка на 15-я ден след засаждане, и после още от три до шест пъти до края на вегетацията с обща доза 2 – 4 л/дка. Агрифул притежава сертификат и е разрешен за приложение при биологично и екологично земеделие.
  • Комплекс NPK 15:15:15 ЕО тор, с балансирано съдържание на азот, фосфор и калий + 7SOз + Zn – внася се преди сеитба с цел първоначално подхранване на почвата. Подпомага правилния растеж на растението и образуване на добре оформени клубени
  • Алга 600 – 25-50 гр./дка при  20-25 см. височина на растенията  3- 4 пъти за сезон, преди и след цъфтеж. Алга 600 стимулира растежа на кореновата система, повишава устойчивостта на растението към засушаване и измръзване и оказва положителен ефект върху качеството и количеството на добивите.
  • Амино Тотал – 25 гр.дка листно приложение, от  20-25 см. височина на растенията, 2- 3 пъти за сезон, преди и след цъфтеж. Амино Тотал е бързо действащ биологичен тор подобряващ фотосинтезата и приема на хранителни вещества.
  • Текнокел Амино Са – 300 мл./дка – Предотвратява образуването на кафяви петна по клубените

Прибирането на добивите е в зависимост от сортовите особености на картофите. Приема се за правило, че клубените са готови за изваждане ако кожицата вече не се бели. Добивите са от 1500 до 5000 кг./дка.

Цени на мотофрези и култиватори в Emag

Ако и Вие се вълнувате от живота на село или имате собствено земеделско стопанство, сертифицирания агроном на Еагро е на ваше разположение.  Може да се свържете с нас на:

Попитайте агронома

Ако статията Ви е харесала, много бихме се радвали да я споделите.