Картофи

Растителна защита – борба с плевели, болести и неприятели
Борба с плевели:
Срещу едногодишни и многогодишни широколистни плевели след засаждане и преди поникване на картофите се използват следните хербициди:

Срещу едногодишни и многогодишни житни плевели, препоръчваме използване на следните хербициди:

Борба с болести и неприятели:
Един от най-разпространените и икономически значим неприятел по катофите е колорадския бръмбар. Борбата срещу него се провежда със следните инсектициди:

За борба срещи голи охлюви нападащи надземните части на младите растения препоръчване Лиматак – 0,5 кг./дка
Борба с болести:
Картофената мана (Phytophthora infestans) е най- вредната и най-разпространена болест при картофите.  Първите симптоми се забелязват по долните листа, като по върха и периферията се появяват едри, воднистозелени петна. При висока атмосферна влажност, от долната страна на листата се образува бял налеп. Развитието на болестта продължава със заболяване на дръжките на листата които стават кафяво-черни, и бързо загниват. За борба с картофената мана препоръчваме един или група от следните фунгициди:

Периода на третиране срещу болести и неприятели е през 10-14 дни по време на вегитация. За да се избегне развиване на резистентност, е препоръчително всяко третиране да бъде с различен препарат.
 

Цени на пръскачки в Emag


Цени на мотофрези и култиватори

Ако и Вие се вълнувате от живота на село или имате собствено земеделско стопанство, сертифицирания агроном на Еагро е на ваше разположение.  Може да се свържете с нас на:

Попитайте агронома

Ако статията Ви е харесала, много бихме се радвали да я споделите.