Градината се намираше в долината на малка рекичка, в която дори и в най-сухите лета се задържаше вода. Площта беше 7 дка, като по цялото протежение бяхме прекарали дебели магистрални тръби с 3 крана към които бяха свързани маркучи. Всяка вечер поливахме, като използвахме и трите маркуча едновременно. С вода се снабдявахме посредством бензинова водна помпа с добър дебит.

Целият регион около градината е изключително красив –  намира се в полите на Странджа планина, като в ранна пролет цялата долина е килим от цветя. В близост до нея започва гората, като сме виждали сърни и диви прасета, а на върха на едно от близките дървета всеки ден каца орел за да оглежда за храна. На реката си имаме малко плажче, а на дърветата до него бяхме опънали два хамака.

Поради непосредствената близост до Приморско и Китен, продукцията се продаваше директно на ресторанти в двата града. Наличието на зеленчукова градина в близост до курорт си е направо златна мина, тъй като производителя директно може да доставя на крайния клиент, избягвайки редица прекупвачи.

Засадихме няколко сорта домати – основно Рила и Фантазия. Отглеждахме краставици Гергана и Сандра, тиквички Изобилна, пипер Куртовска капия и люти чушки Джюлюнска шипка. Заложихме в голяма степен на традиционно български сортове, тъй като тези сортове са на световно ниво и виреят изключително добре при нашите условия – все пак са създадени в България.

Обработката на почвата беше по стандартния ред – есенна дълбока оран, брануване и фрезуване напролет. Разсада си го произвеждаме сами, като за целта разполагаме с малък парник. През целия вегитационен период третирахме с препарати за растителна защита – Куадрис, Икуейшън Про, Верита ВГ  срещу болести, както и Нуреле, Афърм, Децис  срещу насекоми и други вредители. Като изключим атаката от миниращ молец която овладяхме навреме, благодарение на правилно прилаганите пестицициди и агротехника добихме сравнително качествена продукция.

Като за първа година сме доволни, и предвиждаме за идващия сезон да повторим голяма част от процесите. Обмисляме идеята за изграждане на капково напояване + мулч, но за тази цел ще бъде необходимо да сменим водната помпа с такава която да е подходяща за капково напояване. Очаквам с нетърпение да дойде месец март и да изляза отново сред природата, да създавам, да творя и да се възхищавам на нейните чудеса.

 В допълнение към досега до природата,  когато на обед слънцето се издигнеше високо в небето идваше ред на хамака в сянката.

Ако и Вие се вълнувате от живота на село или имате собствено земеделско стопанство, сертифицирания агроном на Еагро е на ваше разположение.  Може да се свържете с нас на:

Попитайте агронома

Ако статията Ви е харесала, много бихме се радвали да я споделите.