Като повечето деца родени в  края на 80-те и аз съм роден в град. По – точно в голям за българските стандарти град. Аз съм от поколението, което имаше баби в родните села и за това си спомням какво е да се събудиш сутрин с песента на петела, да ядеш прясно изпечен хляб от селската фурна. Нощем да слушаш песента на щурците и да дишаш въздух с мирис на озон след дъжд .

Модерния начин на живот в големия град  може да е крайно изтощителен, с тежкия си трафик, постоянния шум и мръсния въздух. Живот , в който постоянно преследваме по – голяма заплата, по – широка къща, по – лъскава кола.

Това ме кара да мечтая за онези години, в които съм бил дете и съм живял по – прост, по – пълноценен живот. Живот на село.

Естествено приемам това, че моите копнежи са свързани с детстовто ми, но не спирам да мечтая за един по – прост живот, в който сам отглеждам храната за семействтото си, сам осигурявам дървата за отоплението. Живот по – близо до природата.

Тези копнежи ме карат да съставям планове как бих могъл да издържам семейството си на село. Ето няколко идеи как млади хора могат да живеят по – спокоен и достоен живот:

Овощна градина. Нашата страна има многогодишни традиции в отглеждането на овощни видове. Повечето овошки имат няколко годишен период на влизане в плододаване, през който изискват само грижи без от тях да има икономичека изгода, но след това следват доста години на активно плододаване, които изцяло компенсират вложението.

Пчеларство. Пчеларстовто също има много стари корени в българските земи. Тук добивите започват реално от първата година.

Винарство. Българския климат е много подходящ за отглеждане на множество видове винени култури.

Пауловния. През последните години в нашата страна се наблюдават масиви от това бързорастящо дърво, чийто дървесина има много качества.

Зелечукопроизводство. Ако селото , в което планираме да живеем се намира до голям град или близо до курорт като Слънчев бряг зеленчукопроизводството може да се окаже златна мина.

Гъбарсвто. У нас се намират все повече гъбарници, които отглеждат китайските гъби шийтаке и майтаке. Цената им на дребно надминава 20 лв.

Ако и Вие се вълнувате от живота на село или имате собствено земеделско стопанство, сертифицирания агроном на Еагро е на ваше разположение.  Може да се свържете с нас на:

Попитайте агронома

Ако статията Ви е харесала, много бихме се радвали да я споделите.