Есенни грижи по овошките

 

Есенни грижи по овошките. Есента настъпи със своите красиви цветове. Дърветата се обагриха в жълто, оранжево и червено. Очакваме листата да започнат да окапват. Плодовете са обрани, като дърветата се подготвят за зимен сън. Въпреки това, грижите по растенията не спират. За да имаме и през следващата година богата реколта, е необходимо да се извършат редица мероприятия подпомагащи борбата срещу болестите и неприятелите.

Есенни грижи по овошките

На първо място е есенната оран, чрез която болните или заразени листа в които зимуват причинителите на основните икономически болести се заравят дълбоко в почвата и се унищожават.  Това са струпясване по ябълката и крушата, кафяви листни петна по дюлята, сиви листни петна по крушата, загиване на завръзите на дюлята, сачмянка по костилковите . Чрез есенната оран се унищожават механично и по-голяма част от зимуващите в почвата форми на неприятелите по растенията . Ябълков цветопробивач, плодовите оси, листозавивачки, педомерки, бадем семеяд, черешова муха, плодови червеи, хоботници

Третиране:

През есента по време на окапване на листата е необходимо да се извършват и две до три третирания срещу основните болести и неприятели. Желателно е първото третиране да бъде с Топсин М 70 ВГ срещу брашнеста мана по ябълка и праскова, струпясване по бадем. Влияе и върху прасковата, ранно кафяво гниене по кайсия и др. Препарата може да се комбинира с Нуреле Д срещу редица неприятели като ябълков плодов червей, плодова оса, сливова листна въшка, вишнев хоботни, гроздов молец по овощни .

До 10 след първото третиране е необходимо да бъде извършено последващо пръскане с Тирам 80 ВГ срещу къдравост по прасковата, ранно кафяво гниене по кайсия и череша, струпясване по ябълката, съчмянка по сливи и череши и др. Препарата може да се комбинира с Децис 2,5 ЕК ефикасен срещи презимуващите форми на редица неприятели като ябълков плодов червей и плодова оса, сливова оса, сливов плодов червей, източен /прасковен/ плодов червей, черешова муха, листозавивачки при череши, ябълки, круши и сливи, листни бълхи и др.

През есента е необходимо да бъдат внесени и торове за подхранване на растенията. Препоръчва се почвено внасяне на NPK тор, който разполага с балансирано съотношение на азот, фосфор и калий + 7SO3 и Zn.

Есенни грижи по овошките приложени правилно предпазват растенията през зимата и в началото на пролетта от атаки на болести и неприятели, позволяват пълноценно развитие на растенията и подпомагат образуване на качествени добови.

 

Андрей Шурелов

Агроном

Ако и Вие се вълнувате от живота на село или имате собствено земеделско стопанство, сертифицирания агроном на Еагро е на ваше разположение.  Може да се свържете с нас на:

Цени на пръскачки в Emag

Попитайте агронома

Ако статията Ви е харесала, много бихме се радвали да я споделите.