Тази седмица получихме запитване относно сиво – кафеникави петна по листата на орехи. Поместваме запитването и нашия отговор. Дано да сме били достатъчно изчерпателни.

Изпратено от Иван Димов:

Здравейте, Еагро. Тъй като забелязах, че предлагате консултация с агроном. Искам да Ви попитам следното. От тази година наследих изоставена орехова градина. Градината е изоставена от 30 години, а преди това е била на поне 20-30 години. Проблема е , че не плододава, а по листата се появяван сиво-кафеникави петна. По плодовете също като след като узреят обвивката не пада, а вътре самите орехи имат паяжина.

Бихте ли ми казали как да ги лекувам , а след това как да ги обработвам и торя, за да имам все пак някакви добиви.

Моля имайте предвид, че в ореховата градина е разположен пчелин, така че използването на песитици, които вредят на пчелите не е възможен.

Прилагам снимки на ореховата градина. 

Отговора на агронома на е-Агро:

Здравейте г-н Димов,

Тъй като орехите са били изоставени от 30 години, препоръчително е подрязване на изсъхналите и наранени клони с цел просветляване и почистване на дърветата. Изрязаните клони се изнасят от градината и се изгарят. Съгласно описаните симптоми считам, че орехите са заразени със сачмянка за което препоръчвам третиране с Тирам 80 ВГ. Възможно е насажденията да са нападнати и от ябълков плодов червей образуващ паяжина в плода, срещу което препоръчвам третиране с Калипсо 480 СК – системен инсектицид, който е безопасен за пчелите. Можете да използвате също и Нуреле Д, Афърм, Вазтак, Децис 2,5 ЕК, Карате зеон 5 КС, за което преди третиране е желателно да затваряте пчелите.

Извършва се и периодично почвено обработване между дърветата – плитко брануване или фрезоване с цел подобряване на аерацията и унищожаване на плевелите.

Ако и Вие се вълнувате от живота на село или имате собствено земеделско стопанство, сертифицирания агроном на Еагро е на ваше разположение.  Може да се свържете с нас на:

Попитайте агронома

Ако статията Ви е харесала, много бихме се радвали да я споделите.