Влияние на химичните елементи върху развитието на растенията

 

Разнообразното торене в оптимални норми е съществен фактор за развитието на растенията. Химичните елементи които се намират в различните видове торове влияят различно както върху частите на растението, така и върху цялостното му поведение и разстеж.

Влияние-на-химичните-елементи-върху-развитието-на-растенията

Растенията се нуждаят от голяма група елементи различна за всички култури, но основните елементи необходими за развитието им са азот N, фосфор P и калий K.

  • Азот N- елемент на растежа, чрез него се натрупват вегетативните органи – млади стъбла, листа, формират се плодовете и семената. Азота подпомага и върху процеса на фотосинтезата, като с право може да бъде наречен жизнен мотор на растението.
  • Фосфор P – участва в жизноноважните за растенията процеси образуване на клетъчни ядра и делене на клетките. Спомага за преноса енергия и за формирането на цвят и семена. Стимулира коренообразуването, като е много важен елемент за устойчивостта на посева.
  • Калий K – Участва във всички жизненоважни процеси. Добре запасените с калий растения са устойчиви на засушаване, имат удебелени клетъчни стени и по-трудно се нападат от болести и неприятели.

 

Микроелементите се съдържат в растенията в една хилядни части от процента, като са необходими за функционирането на нормалната им жизнена дейност.

  • Магнезия Mg активира определени ензими участващи в белтъчния синтез и транформирането на фосфорни съединения.
  • Калций Ca – необходим за растежа, деленето на клетките и фотосинтезата, поддържа оптимална буферност в тъканите. При незапасеност с калций се проявява болестта върхово гниене.
  • Сяра S – съставна част от аминокиселините изграждащи протеини, изключителен важен елемент за култири с мастен тип обмяна на веществата.
  • Бор B – заема важна роля при оплождане и плодообразуване. Повишава масленото съдържание на слънчогледа.
  • Цинк Zn – активира редица ензими, стимулира синтеза на белтъчини и въглехидрати.
  • Желязо Fe – желязото е важен съставен елемент на хлорофила.
  • Манган Mn – активира ензими участващи в образуването на хлорофил, в преноса на енергия, във фотосинтезата и в образуването на белтъчини.

 

Посредством познаването на почвената запасеност с различни химични елементи е възможно правилно планиране при внасяне на почвените торове преди сеитба. Същевременно през процеса на вегитация е желателно продължаване на оптималното и разнообразно торене с цел устойчивост на растенията срещу болести и неприятели и получаване на високи добиви.

Ако и Вие се вълнувате от живота на село или имате собствено земеделско стопанство, сертифицирания агроном на Еагро е на ваше разположение.  Може да се свържете с нас на:

Цени на мотофрези и култиватори в EMAG

Попитайте агронома

Ако статията Ви е харесала, много бихме се радвали да я споделите.