Брашнеста мана по ябълката 

(Podosphaera leucotricha)

Брашнеста мана по ябълката

Брашнеста мана по ябълката е повсеместно разпространено заболяване. Преди откриването на фунгицидите е водило до унищожаване на цели ябълкови градини.

Повреди от брашнестата мана по ябълката се наблюдават върху младите леторасти, листата, цвета и по рядко върху плода.

Брашнеста мана по ябълката се среща  в две форми – системна и локална.

  • Системната форма се проявява рано напролет, когато растението е било заразено в предходната година. Патогена обхваща изцяло младите листа и летораслите, като листата са дребни, деформирани, твърди и чупливи. Летораслите са слаби, къси и обикновенно загиват към края на вегитацията. Плодните пъпки са деформирани и дребни, покрити с плътен бял налеп и не образуват плодове.
  • При локалната форма върху листата се образува сивобелезникав налеп. Нарастването в региона на заразата спира, вследствие на което листата се деформират и се завиват. Патогенът напада и плодовете върху които се образува бял налеп.

Причинител е Podosphaera leucotricha, като болестта се развива силно след мека и влажна зима. Не се влияе значително от температурата – атакува от 4 градуса до 30 градуса по целзий, оптимални 15-25 градуса. Дължината на инкубационния период е от 3 до 8 дни. Зимува като мицел в заразените листни и цветни пъпки, от които в началото на вегитацията се развива системната форма на болестта.

При поява на болестта болните леторасти се изрязват. Препоръчваме превантивно и последващо третиране с Шавит Ф 72 ВДГ – 200 г/дка, Флинт макс ВГ – 20 г/дка, Луна експирианс – 20-75 мл/дка.

Ако и Вие се вълнувате от живота на село или имате собствено земеделско стопанство, сертифицирания агроном на Еагро е на ваше разположение.  Може да се свържете с нас на:

Цени на пръскачки в Emag

Попитайте агронома

Ако статията Ви е харесала, много бихме се радвали да я споделите.