Брашнеста мана по краставиците

Брашенстата мана по краставиците е повсеместно разпространена по краставиците в култивационните съоръжения и на полето. Болестта се появява още по семеделите. След това атакува листата, листните дръжки и стъблата на краставиците по които се образуват повърхностни белезникави петна  с брашнеста повърхност, които бързо покриват засегнатите части. По – младите плодове също се наблюдават петна, покрити с бял брашнест налеп. Патогена причинява дълбоки разстройства в метаболитните процеси на растенията, поради което качеството на продукцията е много ниско. При силно нападение листата пожълтяват и изсъхват, а завръзите загиват.

Причинител на болестта е Erysiphe cichoracearum, който презимува върху многогодишни гостоприемници или в култивационните съоръжения, от които преминава на полето. Развива се при температура от 4 до 30 градуса, при оптимална 15-20 градуса. Патогена се влияе от възрастта на растението, температурата и въздушната влажност. Инкубационния период в зависимост от температурата е от 1 до 4 дни. Най-младите листа почти не се засягат, като тези от 16 до 23 дневна възраст са силно чувствителни. Най-масово брашнестата мана се проявява през месеците юли и август, когато средноденонощните температири са около 20 градуса, при наличието на висока влажност на въздуха – летни дъждове последвани от слънце и високи температури. Болестта атакува основно отслабнали и смутени в развитието си растения, вследствие на неправилно торене, атака от неприятели, нередовно поливане и др.

Всички тиквови култури са чувствителни към брашнестата мана, като най-силно се проявява по краставиците, а най-слабо се проявява при дините и тиквата.

Основен момомент в борбата с брашнестата мана:

по краставиците е прилагането на висока агротехника като избягване на едностранчивото азотно торене – за целта следва да се използват NPK торове, редовно поливане, проветряване на култивационните съоръжения, избягване на гъсто засаждане на растенията.

При поява на брашнеста мана по краставиците или при тиквовите култури е необходимо да се извърши пръскане с Куадрис 25 СК – 0,025 %, Байфидан 250 ЕК – 0,02 %, Флинт макс ВГ – 0,02 % и Топсин М 70 ВГ – 0,05 %.

 

Андрей Шурелов

Агроном

Ако и Вие се вълнувате от живота на село или имате собствено земеделско стопанство, сертифицирания агроном на Еагро е на ваше разположение.  Може да се свържете с нас на:

Цени на мотофрези и култиватори Цени на пръскачки в Emag

Попитайте агронома

Ако статията Ви е харесала, много бихме се радвали да я споделите.